ACO Presenterar

Lugn

Effektivt solskydd | Skyddar huden | Återfuktar

Att njuta av solens strålar under semestern eller en vanlig vårdag handlar inte bara om solskyddsfaktor. För att både stora och små ska kunna må bra och ha kul i solen är det viktigt att även huden får rikligt med fukt. Och när du vet att hela familjen har ett riktig bra skydd mot solens strålar kan du njuta av den där boken i lugn och ro. Lär dig mer om hur ni bäst skyddar huden så kan även de små njuta och leka i solen utan att du behöver oroa dig.

Njut av solen med dina barn utan att oroa dig. Så här:
 1. Barnets kupade hand är lagom mängd för att solkrämen ska ge tillräckligt skydd.
 2. Lager på lager. Smörj in huden två gånger efter varandra och låt lagren torka mellan insmörjningarna. Då kan du känna dig trygg med att du har rätt mängd.
 3. Smörj in i cirklar. Om du smörjer in solskyddet på barnet med raka, stora rörelser, är det lätt att missa ställen. Tänk också på att ta på solskyddet 20 minuter innan du utsätter huden för solen.
 4. Smörj efter sprayningen. För att vara säker på att skyddet täcker hela din hud är det viktigt att även smörja ut sprayen efter applicering, eftersom dosen är liten och genomskinlig.
 5. En del i taget. Det är lätt att man lägger ner mer koncentration på vissa områden och glömmer andra. Ett smart sätt att motverka det är att dela upp kroppen i olika områden och koncentrera dig på en del i taget.
 6. Ansikte och axlar är några av våra mest solkänsliga områden. Men det finns fler. Små barns huvuden, nästippen, öronen, hårbenan och fotsulorna är det lätt att glömma.
 7. Dagens första smörjning är den viktigaste. Och eftersom det tar en stund för solskyddet att torka in, är det smart att smörja in dig 20 min innan du går ut i solen. Då hinner du även ta två lager och solskyddet får gå in i huden och ge effekt lagom tills att du eller ditt barn exponeras för strålarna.
 8. Varannan till var tredje timme. Det är lagom för att smörja in dig själv eller ditt barn när ni är ute och njuter av solen.
 9. Smörj mer efter badet och lekandet. Även om vatten svalkar så skyddar det dig inte mot UV-strålning. Välj därför produkter som är extra vattenresistenta för att skyddet ska behållas under tiden du badar.
 10. Smörj efter solnedgången. När solen gått ned och sköljt bort solkrämen är det klokt att smörja in barnets hud med svalkande, återfuktande och vårdande efter-solprodukter.
 11. Smartast är att vara i solen på förmiddagen och eftermiddagen och leka i skuggan då solen är som starkast. Då minskar risken för solskador, du får en fin brun färg och brännan håller längre. Känner du att det stramar eller bränner i huden? Ta en skuggdag eller klä på dig skyddande kläder för att låta huden återhämta sig.