ACO presenterar

Njutning

Effektivt solskydd | Återfuktar | Skyddar huden

De flesta av oss älskar solen och sommaren. Vi behöver solen för att må bra, för att kunna bilda viktigt D-vitamin och för att bara njuta. Och med våra solprodukter kan du fortsätta njuta av solen, samtidigt som de ger rikligt med fukt och motverkar att din hud åldras i förtid.

Så här fungerar det:

Solens UV-strålar – UVA och UVB – kan skada din hud, få den att åldras fortare samt i värsta fall orsaka hudcancer. Därför är det viktigt att du använder solskydd, men också ett solskydd som är anpassat efter just din hudtyp.

Sola säkert i sommar

Solens strålar är både härliga och farliga. Tänk på att det bästa solskyddet givetvis är skugga och kläder. Men för de tillfällen då din hud exponeras för sol så är det helt nödvändigt att använda solskydd. Det är också viktigt att vara generös med solskyddet. Tänk på att du kan bränna dig fortare om du inte använder solskydd – du blir inte brun snabbare om du snålar med solskyddet eller tar en lägre solskyddsfaktor.

Det är även viktigt att anpassa solskyddet till de olika årstiderna, om du är på semester på sydligare breddgrader eller kanske njuter av en dag på sjön eller i skidbacken. Men även under andra årstider är det viktigt med riktigt bra skydd mot solens strålar. Du kan njuta av solen, men sola försiktigt och ta pauser i skuggan. Smartast är att hålla sig i skuggan mellan kl 11:00 och 15:00. Då minskar risken för solskador och du får en fin brun färg som håller längre. Känner du att det stramar eller bränner i huden? Ta en skuggdag eller klä på dig skyddande kläder för att låta huden återhämta sig.

Njut av solen utan att oroa dig. Här är våra bästa rekommendationer kring smörjning: 
  1. En kupad hand med solkräm är lagom mängd för ett tillräckligt skydd för kroppen.
  2. Lager på lager. Smörj in huden två gånger efter varandra och låt lagren torka mellan insmörjningar. Då kan du känna dig trygg med att du har rätt mängd.
  3. Smörj in i cirklar. Om du smörjer in solskyddet med raka, stora rörelser, är det lätt att missa ställen.
  4. Smörj efter sprayningen. För att vara säker på att skyddet täcker hela din hud är det viktigt att även smörja ut sprayen efter applicering, eftersom dosen är liten och ofta genomskinlig.
  5. En del i taget. Det är lätt att man lägger ner mer koncentration på vissa områden och glömmer andra. Ett smart sätt att motverka det är att dela upp kroppen i olika områden och koncentrera dig på en del i taget.
  6. Ansikte och axlar är några av våra mest solkänsliga områden. Men det finns fler. Nästippen, öronen, hårbenan, fotsulorna och flinten är det lätt att glömma.
  7. Dagens första smörjning är den viktigaste. Och eftersom det tar en stund för solskyddet att torka in, är det smart att smörja in dig 20 min innan du går ut i solen. Då hinner du även ta ett till lager tills att du exponeras för strålarna. 
  8. Varannan till var tredje timme. Det är lagom för att smörja in dig själv eller ditt barn när ni är ute och njuter av solen.
  9. Smörj mer efter badet. Även om vatten svalkar så skyddar det dig inte mot UV-strålning. Välj därför produkter som är extra vattenresistenta för att skyddet ska behållas under tiden du badar.
  10. Smörj med återfuktande lotion efter solnedgången. På kvällen är det klokt att smörja in huden med svalkande, återfuktande och vårdande efter solprodukter.