ACO PRESENTERAR

Solsäker njutning

Smörjtips för alla barn

På sommaren vill många barn vara utomhus och leka och bada. Barnens hud är känslig och därför extra viktig att skydda mot solens UV-strålar. Ta del av våra bästa tips för en trygg och solsäker sommar.

Hudvårdsrutiner för sommaren

Även de mest genomtänkta hudvårdsrutinerna behöver uppdateras och bytas ut under året. Vinterkyla och sommarsol kräver olika typer av omsorg, inte minst i form av solskydd. Vi har sammanställt viktigt vetande om sommarens hudvårdsrutiner och säker solning.

Hur mycket solkräm är lagom?

Snart är det vår och sommar – som vi har längtat! Tjocka lager kläder tas av, huden blottas och uteserveringarna fylls av soldyrkare. I ivern att få njuta av solens första strålar är det lätt att vara oförsiktig och skada sig. Ta del av vår solskola och sola säkert från och med nu.

Smörjtips för alla barn

Hjälp – hur skyddar jag mina barn i solen? Vår och sommar är en tid att njuta av sol, bad och lek med sina barn. Men solens strålar är starka och det är viktigt att skydda barnens känsliga hud på rätt sätt. Därför har vi satt ihop en överlevnadsguide till alla föräldrar med våra bästa tips för en solsäker sommar.

Långa, varma sommardagar är något som många svenskar längtar efter under hela året. Finns det något härligare än glada barn som badar och leker på stranden? Samtidigt är det viktigt att ha respekt för solens starka strålar. Barnen själva har svårt att avgöra när de har varit i solen för länge och upptäcker oftast inte att de har bränt sig förrän det är för sent. Barn som bränner sig har en ökad risk för hudproblem senare i livet. Hur gör man då som förälder för att bäst skydda sitt barns känsliga hud?

Här är sex tips för att njuta tryggt och solsäkert med barnen i sommar.

1. Sök skugga när solen är som starkast

Under högsommaren är solens strålar som regel starkast mellan klockan 11–15. Dessa timmar är det bäst att försöka undvika direkt solljus och leta efter platser som erbjuder skugga eller att hålla sig inomhus.


2. Kläder och solhatt i första hand

Täckande kläder, UV-kläder och solhatt är det främsta sättet att skydda barn mot sol. Använd solskydd som ett komplement där kläderna inte täcker.
 

3. Använd ordentligt med solkräm

Ta på rejält med solkräm – utgå från barnets fulla kupade hand som mått. Smörj med ny solkräm varannan till var tredje timme, och alltid efter bad. Vid användning av en solspray så applicera gärna två gånger efter varandra för att inte missa något område. Glöm inte nacke, nästipp, öron, händer och fötter.

4.  Välj rätt solkräm till barnet

Många barn tycker det är kladdigt att bli insmord. Använd därför en solkräm som är lätt att applicera och går snabbt in i huden, exempelvis ACO Kids Active Sun Spray, som också kan smörjas in på våt hud. För de allra minsta barnen finns ACO Kids Sensitive Sun Cream med partikelfilter, som lägger sig som en vit skyddande hinna på huden, vilket gör det lätt att se var krämen är insmord. Alla ACOs solkrämer för barn är särskilt utvecklade för barns känsliga hud, har en hög skolskyddsfaktor (SPF) samt är helt utan parfym, färgämnen och alkohol.

5. Fixa insmörjningen redan hemma

Att smörja in barnen på stranden kan vara en utmaning. Med otåliga barn och sand överallt är det lätt hänt att det inte blir ordentligt gjort eller att solkrämen inte hinner gå in i huden innan bad. Var därför ute i god tid eller minst 20 minuter innan det är dags att bege sig. På så vis har också solkrämen hunnit absorberas av huden innan kläderna sätts på.

6. Smörj in även till vardags

De flesta kopplar ihop solskydd med strandlek och bad, men det är lika viktigt att skydda barnen när de leker utomhus på förskolan, i trädgården eller är ute och cyklar. Barn får dessutom bättre förutsättningar att lägga grunden för ett sunt beteende i solen tidigt om solkrämen finns med även i vardagen. Gör som rutin att smörja in barnen på morgonen under vår- och sommarmånaderna. Märk en solkrämstubmed barnets namn och lämna på förskolan eller skolan.

Hudvårdsrutiner för sommaren

Vinterkyla och sommarsol kräver olika typer av omsorg, inte minst i form av solskydd. Vi har sammanställt viktigt vetande om sommarens hudvårdsrutiner och säker solning.

En av världens mest kända hudexperter Renée Rouleau sa en gång ”Var snäll mot din hud. Du kommer att bära den varje dag för resten av ditt liv”. Och visst är det så. Vad vi gör med huden varje dag påverkar hur den kommer att må när vi blir äldre.

Sommaren är en årstid som bjuder på en mängd utmaningar för huden som skiljer sig från det den har utsatts för under vinterhalvåret. Många vet att det blir extra viktigt att använda solskyddsfaktor (SPF) under vår och sommar, men färre vet varför vi behöver en speciell solkräm för ansiktet, hur smink med SPF fungerar och att solen kan skada även om man inte bränner sig.

Rätt typ av skydd för ansiktet

Huden i ansiktet har andra behov än övriga kroppen och ska helst ha en egen solkräm. Välj en solkräm med högre SPF, då ansiktet i regel utsätts för mycket solexponering under vår och sommar. Använd en solkräm som är anpassad för hudtypen, precis som med en vanlig ansiktskräm. En bra solkräm för normal/kombinationshud är ACO Sun Face Mattifying Fluid. Den täpper inte till porerna, motverkar uppkomsten av finnar och kan användas under vanlig makeup. För den som främst vill motverka för tidigt åldrande finns ACO Sun Face Cream Anti Age med utökat UVA- och antioxidantskydd. ACO Sun Face Cream ger torr hud extra fukt.

Skilj på kräm och kräm

Dagkräm eller smink med SPF ger inte alltid tillräckligt skydd mot solens strålar. Ofta beror det på att vi tar en för liten mängd. Det krävs ett rätt tjockt lager för att få samma skyddande effekt som från en solkräm, vilket kan bli kladdigt eller se konstigt ut. Dessutom testas inte alltid krämer och smink med SPF på samma sätt som solkrämer, och innehåller inte nödvändigtvis skydd mot såväl UVA- som UVB-strålning. Däremot finns det solkrämer som kan ersätta den vanliga dagkrämen under sommarmånaderna.

Solskydd motverkar rynkor

De flesta vet att en bra hudvårdsrutin är nyckeln till välmående hud. Ändå är många oförsiktiga och solar alldeles för mycket utan tillräckligt skydd. Sanningen är att den allra enklaste och bästa anti-age krämen är solskydd. Detta gäller oavsett hudtyp och trots att man inte bränner sig. Det beror på att solens UVA-strålning tränger djupare ner i huden, vilket inte ger någon direkt synlig effekt, men det får konsekvenser på längre sikt.

Var försiktig med syror

I dag finns det en rad hudvårdsprodukter med AHA- och BHA-syror. Syrorna hjälper till att exfoliera huden och tar bort det yttersta lagret av gamla hudceller. Gemensamt för alla typer av syror är att de ökar hudens solkänslighet. Tänk därför på att skydda ansiktet mot solen och att använda solskydd med hög SPF.

Behandla solskadad hud

Hud som har blivit bränd av solen behöver extra omsorg. Utöver att dricka mycket vatten är det viktigt att återfukta huden med en kräm som lugnar. ACO:s After Sun-produkter, ACO After Sun Gel Cream och ACO After Sun Milk, innehåller panthenol som återfuktar effektivt och absorberas snabbt av huden. En räddare i nöden mot fjällande hud.

Smörj in från april till september

Solskydd är inte bara viktigt sommartid. UV-strålningen är relativt hög från april till september. Börja smörja med solkräm redan på våren och vänj huden försiktigt. Under vinterhalvåret i Norden är UV-indexet däremot så pass lågt att det inte behövs någon solskyddsfaktor.

Hur mycket solkräm är lagom?

Tjocka lager kläder tas av, huden blottas och uteserveringarna fylls av soldyrkare. I ivern att få njuta av solens första strålar är det lätt att vara oförsiktig och skada sig. Ta del av vår solskola och sola säkert från och med nu.

Med tanke på antalet få varma soltimmar i vår del av världen är det inte konstigt att vi snabbt kastar av oss vinterkläderna när våren och sommaren gör sitt intåg. Vi äter lunch utomhus, hänger i parken och flyttar ut på balkongen eller uteplatsen. Blek hud som har levt skyddad och till stor del inomhus får äntligen bli solkysst och andas frisk luft.

Vi behöver solen – både för att bilda D-vitamin och för att känna oss pigga. Många svenskar tycker om att sola och vill gärna bli solbrända. Samtidigt är det viktigt att vara försiktig i solen och skydda sig mot solens UV-strålar. För mycket solexponering och oförsiktighet kan orsaka pigmentförändringar, för tidigt åldrande och i värsta fall hudcancer.    

Njut av solen säkert med vår solskola!

1. Smörj in rikligt med solkräm

De allra flesta smörjer in sig med alldeles för lite solkräm. Men hur mycket är tillräckligt? Lagom mängd solkräm till hela kroppen är 3040 millimeter, eller en handfull. Solspray är lätt att underdosera, applicera därför två gånger.

 

2. Solkräm som ett komplement

Solkräm ska helst inte vara ett sätt att förlänga vistelsen i solen utan ses som ett komplement till kläder, solhatt, solglasögon och skugga för att minska hälsoriskerna av solexponering.

 

3. Hudens egna försvar inte tillräckligt

Alla hudtyper reagerar på solen, inte bara personer som bränner sig och blir röda. Även personer som vistas i solen utan att bränna sig har en ökad risk för hudcancer. Personer med en mörkare hudton har ett visst naturligt solskydd, men det motsvarar inte mer än solskyddsfaktor (SPF) 2 eller 3. Därför är solskydd något för alla.

 

4. Skugga är bara delvis ett solskydd

Att uppsöka skuggan mellan klockan 11–15 är en klok idé. Men skuggan i sig är inget fullständigt solskydd då upp till 80 procent av solens strålning tränger igenom lättare moln.

 

5. Vatten reflekterar strålningen

Många tror att det skyddar mot solen att hålla kroppen under vatten, men ofta är det precis tvärtom. Att vara under vatten ger bara ett minimalt solskydd. Att sola nära vatten kan till och med göra att man bränner sig lättare eftersom vatten reflekterar UV-strålningen.

 

6. Stark sol även vintertid

Solen går inte i idé på vintern även om värmen gör det. Däremot är UV-strålningen generellt sett lägre under vintern, men snö kan reflektera och därmed öka strålningen, särskilt på hög höjd. Solskyddsfaktor i skidbacken är därför minst lika viktigt som på stranden.