ACO Problemhud

Atopiskt eksem

Generellt torr hud / Utslag och inflammation / Lindra och förebygga

Atopiskt eksem är en av de vanligaste formerna av eksem. Typiska symtom är klåda, utslag samt generellt torr hud. Eksemet kan vara mycket besvärande men genom behandling kan man lindra och förebygga besvären.

VAD ÄR ATOPISKT EKSEM?

Atopiskt eksem är en inflammation i huden som kan uppstå om hudens yttre skydd, hudbarriären, har försvagats. Det är vanligt att huden blir torr, röd, fnasig och kliar. Det är varken smittsamt eller farligt att ha eksem, men påverkar livssituationen för både barn och vuxna. Hudbarriären skyddar huden mot uttorkning och förhindrar att exempelvis bakterier, allergener och irriterande ämnen tränger in i huden. När hudbarriären skadas blir huden torr irriterande ämnen kan tränga in och göra huden inflammerad. Vid atopiskt eksem har man torr hud och eksem som kännetecknas av lugna och besvärliga perioder som avlöser varandra.

SYMTOM VID ATOPISKT EKSEM
 • Generellt torr hud
 • Torra röda fjällande utslag
 • Klåda

Atopiskt eksem har blivit vanligare under årens lopp. Cirka 20 % av alla svenska barn har eller har haft eksem innan de uppnått skolåldern. Spädbarn får ofta eksem i ansiktet, främst på kinderna, som sprider sig till bål, blöjområde, ben eller armar. Från två års ålder brukar eksemet finnas i arm- och knäveck, på handlederna och vristerna medan tonåringar och vuxna ofta får det i böjveck, på händerna, halsen eller i ansiktet. Majoriteten blir friska med åldern, men många kommer ha problem med torr och känslig hud av och till under resten av livet.

VAD ORSAKAR ATOPISKT EKSEM?

Orsaken till atopiskt eksem är inte fullständigt känd, men ärftlighet kan bidra till att huden blir torr och extra känslig för påverkan från omgivningen vilket ökar risken för eksem. När eksemet försämras uppstår klåda och ju mera man kliar sig desto värre blir det varefter huden kan bli röd och inflammerad. Det är därför viktigt att bryta den onda cirkeln genom att undvika utlösande faktorer samt att stilla klådan och förebygga torr hud.

HÄR FÖLJER NÅGRA FAKTORER SOM MAN VET MAN KAN FÖRVÄRRA EKSEMET
 • Svettning vid t.ex. fysisk aktivitet
 • Varm, tät klädsel och plagg av ylle
 • Allergi/ökad känslighet för olika födoämnen
 • Mycket badande/duschande
 • Torr/fuktig luft
 • Stark värme/kyla
 • Stress/oro
HUR SKA MAN BEHANDLA ATOPISKT EKSEM?

Behandlingen går ut på att stärka hudens yttre skydd, hudbarriären, och dämpa inflammationen. Om du har tendens till att få atopiskt eksem är det viktigt att smörja in kroppen regelbundet med mjukgörande kräm för att hålla huden mjuk. Dels för att dämpa klådan men också för att mjuka upp och återfukta huden vilket minskar risken för nya eksem. Det är också viktigt att använda produkter som behandlar just torr hud och eksem. För att det ska kännas enkelt och bekvämt att smörja in sig är det viktigt att krämen inte kladdar. Därför bör man använda produkter som är särskilt utvecklade och kliniskt testade för just torr hud. Det är dessutom viktigt att smörja med en riklig mängd för rätt få effekt, smörj så mycket som huden kan ta upp utan att den känns kladdig.

SÅ BEHANDLAR DU DIN TORRA HUD OCH DITT EKSEM
 • Smörj 2-3 ggr per dag med mjukgörande kräm
 • Använd mjukgörande krämer med dokumenterad effekt, både under besvärliga och lugna perioder, som behandlar torr hud och eksem
 • Komplettera med kräm som är extra fet, på särskilt utsatta eller mycket torra partier, eller om du helt enkelt föredrar en fetare kräm.
 • Vid eksemutbrott behöver man dämpa inflammationen, antingen med en hydrokortisonkräm eller kortisonfria alternativ.
 • Tänk på att undvika vanlig tvål eftersom det kan vara uttorkande för huden. Använd istället kroppsrengöring som är mild, skonsam och återfuktande för huden.