Hur skyddar jag mig bäst i solen?

Solen är en källa till glädje. Men för mycket sol kan vara skadligt och det är därför viktigt att skydda sig. De generella råden är att inte exponera sig oskyddad i solen. Använd därför kläder, skugga och solkräm för att skydda dig mot solen. Ansiktet är som regel alltid utsatt för solens strålar och bör därför skyddas, och under soliga stranddagar behöver man skydda hela kroppen. För att få det optimala skyddet så är det viktigt att välja rätt solskyddsprodukt och att använda tillräckligt mycket och smörja sig ofta.

Hur högt solskydd ska jag använda?

Hur mycket solskydd man ska använda är delvis individuellt. Har du en väldigt blek och känslig hy behöver du ett solskydd med en högre solskyddsfaktor, medan hud med mer pigment inte kräver en lika hög SPF. Det är dock viktigt att alltid använda solskydd, oavsett hur bra pigment du har. Då skyddar du huden från solens skadliga strålning och från att huden bryts ner av fria radikaler. Det i sin tur hjälper till att förebygga rynkor och gör att huden hålls mjuk och elastisk längre.

Vilken tid det är på dagen avgör också hur hög solskyddsfaktor du behöver. Mitt på dagen står solen som högst och är därför som starkast, så här bör du helt undvika solen, eller använda en hög solskyddsfaktor om du ändå måste vara i solen. Även på vintern kan solen bränna, t.ex vid skidåkning, så glöm inte använda en kräm med solskydd även då.


Applicerar jag för lite solkräm?

De flesta applicerar i regel för lite solskydd. Studier visar på att vi använder så lite som hälften eller till och med så lite som en tredjedel av den mängd man behöver.

För att uppnå den solskyddsfaktor som det står på förpackningen är en bra riktlinje att man bör använda 2 milligram per kvadratcentimeter av huden. Det motsvarar en handfull, eller omkring 35 ml till hela kroppen (drygt 2 matskedar) och 3 till 4 ml solkräm för ett normalstort ansikte, vilket motsvarar en liten tesked. Om man understiger detta får man inte solskyddsfaktorns fulla effekt. Vi tror kanske att vi använder solskyddsfaktor 15, när vi i själva verket bara har effekten av en SPF 7.

Sola säkert - spraya och smörj jämnt!

Det är också viktigt att fördela solskyddet jämnt annars riskerar vi att bränna vissa delar av huden. Solskyddssprayer är väldigt lätta att underdosera så det viktigaste här är att spraya ett rikligt lager som man sedan jämnt fördelar över kroppen eller ansiktet.

Glöm inte heller särskilt utsatta områden som ögonlocken, läpparna och öronsnibbarna. Här kan du med fördel använda ett solstift som du enkelt kan smörja på de känsliga områdena.
Det allra bäst skyddet mot solen är givetvis skugga och kläder. Men för soliga dagar på stranden, och för den hud som är exponerad i solen, kan du känna dig trygg med ACOs solskydd.

Är ACO:s solskydd säkra?

ACOs solskydd uppfyller alla krav både från nationella och europeiska myndigheter. Vi arbetar hela tiden för att ha marknadens bästa och säkraste solskyddsprodukter. Alla våra ingredienser är välbeprövade och dokumenterade, för att du ska kunna känna dig trygg med ACOs solskydd. Det som är viktigt för att få det solskydd som produkten utlovar, är att smörja generöst och ofta.

Vilket solskydd är bäst för barn?

ACO har utvecklat solskyddsprodukter speciellt för barn. Smörj in dina barn generöst och ofta, speciellt efter bad och handdukstorkning. De allra minsta barnen ska inte utsättas för direkt sol, utan hållas i skuggan. Där skyddas de i första hand med kläder, och solskydd från ACOs Sensitive-serie för de kroppsdelar som inte är klädda, t.ex händer och ansikte.

Är solskydd skadligt för havet?

Tyvärr finns inga UV-filter som är helt säkra för miljön. För att begränsa negativa miljöeffekter av våra solskydd så väljer vi filter med lägst miljöpåverkan. Vi kombinerar också flera filter för att få synergieffekter som gör att den totala mängden filter kan minskas. Det kan även vara bra att veta att ACOs solskydd är vattenresistenta eller mycket vattenresistenta vilket innebär att en mindre mängd UV-filter läcker ut i vattnet under badet.

Sola säkert i sommar

Solens strålar är både härliga och farliga. Tänk på att det bästa solskyddet givetvis är skugga och kläder. Men för de tillfällen då din hud exponeras för sol så är det helt nödvändigt att använda solskydd. Det är också viktigt att vara generös med solskyddet. Tänk på att du kan bränna dig fortare om du inte använder solskydd – du blir inte brun snabbare om du snålar med solskyddet eller tar en lägre solskyddsfaktor.

Det är även viktigt att anpassa solskyddet till de olika årstiderna, om du är på semester på sydligare breddgrader eller kanske njuter av en dag på sjön eller i skidbacken. Men även under andra årstider är det viktigt med riktigt bra skydd mot solens strålar. Du kan njuta av solen, men sola försiktigt och ta pauser i skuggan. Smartast är att hålla sig i skuggan mellan kl 11:00 och 15:00. Då minskar risken för solskador och du får en fin brun färg som håller längre. Känner du att det stramar eller bränner i huden? Ta en skuggdag eller klä på dig skyddande kläder för att låta huden återhämta sig.

Njut av solen utan att oroa dig. Här är våra bästa rekommendationer kring smörjning: 
  1. En kupad hand med solkräm är lagom mängd för ett tillräckligt skydd för kroppen.
  2. Lager på lager. Smörj in huden två gånger efter varandra och låt lagren torka mellan insmörjningar. Då kan du känna dig trygg med att du har rätt mängd.
  3. Smörj in i cirklar. Om du smörjer in solskyddet med raka, stora rörelser, är det lätt att missa ställen.
  4. Smörj efter sprayningen. För att vara säker på att skyddet täcker hela din hud är det viktigt att även smörja ut sprayen efter applicering, eftersom dosen är liten och ofta genomskinlig.
  5. En del i taget. Det är lätt att man lägger ner mer koncentration på vissa områden och glömmer andra. Ett smart sätt att motverka det är att dela upp kroppen i olika områden och koncentrera dig på en del i taget.
  6. Ansikte och axlar är några av våra mest solkänsliga områden. Men det finns fler. Nästippen, öronen, hårbenan, fotsulorna och flinten är det lätt att glömma.
  7. Dagens första smörjning är den viktigaste. Och eftersom det tar en stund för solskyddet att torka in, är det smart att smörja in dig 20 min innan du går ut i solen. Då hinner du även ta ett till lager tills att du exponeras för strålarna. 
  8. Varannan till var tredje timme. Det är lagom för att smörja in dig själv eller ditt barn när ni är ute och njuter av solen.
  9. Smörj mer efter badet. Även om vatten svalkar så skyddar det dig inte mot UV-strålning. Välj därför produkter som är extra vattenresistenta för att skyddet ska behållas under tiden du badar.
  10. Smörj med återfuktande lotion efter solnedgången. På kvällen är det klokt att smörja in huden med svalkande, återfuktande och vårdan