Hudens uppbyggnad och hudvård med ACO

Huden är kroppens största organ. Den skyddar våra inre organ, och dessutom skyddar den oss från yttre påverkan såsom värme, kyla, uttorkning och bakterieangrepp. Hudens många funktioner är helt enkelt fantastisk! Men vad består huden egentligen av? Och hur tar jag hand om den med rätt hudvård?

Huden - ett fantastiskt organ

Huden är ett fantastiskt organ. Vanligtvis klarar sig huden helt själv, men under speciella omständigheter som i en torr miljö behöver huden lite extra hjälp med återfuktning och skyddande lipider som förhindrar att huden avdunstar. Då kan huden bibehålla sin styrka och elasticitet.

För att stötta hudens naturliga och reparerande process är det därför viktigt att välja rätt hudvård som är anpassat efter din hudtyp. Undrar du vilken hudtyp du har? Här kan du läsa mer om olika hudtyper.


Vad består huden av?

Huden består av tre lager som alla fyller olika funktioner. Dessa är överhuden, läderhuden och underhuden.

Överhuden

Överhuden är hudens yttersta skyddande barriär. Överhuden är den huden vi känner när vi tar på kroppen, och det är det första lagret som får utstå värme, kyla och andra yttre angrepp. Överhuden hindrar även bakterier och andra mikroorganismer från att komma in i kroppen.

Läderhuden

Läderhuden är det mellersta skiktet i huden, och också det tjockaste hudlagret. Ungefär 90 % av huden består av läderhuden. Läderhuden står för elasticitet och volym i huden, och det är också här som vi hittar kollagenet. Kollagen är ett viktigt protein i kroppen som ger huden utfyllnad och stadga.

I korthet kan man säga att läderhuden består av kollagen- och elastinfibrer som i ett vävliknande mönster bildar en fyllig och elastisk bindväv. Kollagenfibrerna ger huden fasthet, medan elastinfibrerna ger huden elasticitet. Tillsammans verkar de för att skapa en mjuk och fyllig hud.

Kollagen- och elastinfibrerna är dock känsliga för UV-ljus. Om huden utsätts för för mycket strålning kan fibrerna förstöras och vi riskerar att få en så kallad rynkig läderhud. För att motverka nedbrytningen av fibrerna är det därför bra att använda hudvård med solskydd, och att undvika att vistas i solen alltför mycket.

Underhuden

Underst hittar vi underhuden. Den består i huvudsak av skyddande fettreserver som fungerar som stötdämpare för att skydda huden från slag och yttre påverkan. Dessutom skyddar underhuden oss från kyla. Underhuden innehåller även mycket vatten och är ett av kroppens vattenförråd.

Ge din hud lite extra kärlek och omsorg med rätt hudvård för din hudtyp. Det är den värd! Här kan du läsa om en bra daglig hudvårdsrutin.