Olika hudtyper kräver olika vård

När det gäller hudvård är det A och O att veta vilken av alla hudtyper vi har. Det är först då som vi kan jobba tillsammans med huden, och få den att stråla genom att använda rätt produkter. Man brukar här tala om att det finns tre olika hudtyper - fet, torr och normal hy.

Vilken hudtyp har jag?

Torr hy

Torr hy är den vanligaste hudtypen i Norden, och det är också den av alla hudtyper som är enklast att känna igen. Typiska kännetecken på att man har torr hy är att huden stramar, att den känns lättirriterad och att huden saknar lyster eller är matt.

En torr hy är också ofta känslig. Den reagerar lätt på starkare produkter eller värme och kyla genom att rodna. Det är just därför som den torra huden är vanlig i Norden, eftersom vi har ett kallt och torrt utomhusklimat men samtidigt ett varmt luftkonditionerat inomhusklimat. Värmeväxlingarna gör då att huden reagerar med att vi lätt blir torra. Den torra huden behandlas med produkter som är anpassade efter torr hy, som återfuktar och vårdar på djupet.

Fet hy

Fet hy är en annan vanlig hudtyp, främst hos unga i tonåren men också bland vuxna. Den feta huden beror på att vi har en överproduktion av kroppens egen olja i huden. Detta gör att huden ser glansig ut, framförallt under dagen. Oljan kan dessutom göra så att porerna i huden täpps till. Som ett resultat får vi pormaskar eller finnar.

Fet hy beror alltså inte på att vi är orena utan på att vi har ökad produktion av talg, det vill säga fett, i kroppen. Fet hy behandlas med produkter som är anpassade efter den feta hyn - produkter som reglerar talgproduktionen utan att torka ut huden.

Normal hy

Den normala hyn är spänstig, mjuk och följsam. Man har inga uppenbara problem med varken torra eller feta områden i ansiktet och huden är inte heller särskilt känslig. Huden känns helt enkelt balanserad. Men även den normala huden kräver vård, därför är det viktigt att använda produkter som är anpassade för normal hud.

Olika hudtyper kan vara kombinerade

Olika hudtyper kan också vara kombinerade, ofta genom att vi har områden i ansiktet som är extra feta och andra som är normala eller torra. Är vi till exempel feta i hyn är vi många gånger extra glansiga i den så kallade T-zonen, det vill säga i pannan, näsan och på hakan. Har vi stora skillnader i ansiktet kan man behöva punktbehandla huden, men det finns också produkter som är anpassade för den kombinerade hyn.