Föräldraguiden - Frågor och svar på hur du väljer rätt hudvård till ditt barn

Denna guide handlar om kosmetiska hudvårdsprodukter som är tänkta att rengöra och hålla huden frisk och i god kondition, såsom mild ansiktstvätt och fuktgivande ansiktskräm. Guiden riktar sig inte till dig eller ditt barn som har en hudsjukdom som behöver behandling enligt läkares rekommendationer. Innehållet är faktagranskat av Lykke Barck, överläkare och specialist inom dermatologi samt grundare av Hudläkarpodden.

Varför ska du prata om hudvård med ditt barn?

  1. För att hjälpa ditt barn att hitta bra och trygga hudvårdsprodukter som passar ditt barns behov.
  2. För att ditt barn ska förstå att allas hud har olika behov.
  3. För att ditt barns hud kan få reaktioner av alltför avancerad hudvård.

Varför är det viktigt att välja rätt hudvård för en god hudhälsa?
Varje hud och dess behov är olika. Om du vill eller behöver använda hudvård är det därför viktigt att se till att den är anpassad för din huds behov. Rätt hudvård kan hjälpa hudens naturliga funktioner och hjälpa till att skydda huden mot yttre faktorer och stress genom att stärka hudbarriären. Med hjälp av denna guide vill vi dela med oss av vår kunskap och upplysa kring varför det kan vara skadligt att använda avancerad hudvård som varken är testad på eller utvecklad för en ung hud.

Hur utvecklas huden och dess behov med åldern?
I takt med att huden åldras växlar också hudens behov. För de yngsta åldrarna behövs endast en mild återfuktning om huden känns torr. Tonåringens ofta mer feta och vanligen aknebenägna hud kan ha mer specifika hudvårdsbehov som är anpassat för detta. När vi når medelåldern uppkommer åldersrelaterade hudsymptom såsom rynkor och pigmentfläckar, där behovet i stället ofta handlar om hudvård som kan ge en jämnare hudton med färre fina linjer.

Källa: Moncrieff, George & Van Onselen, Julie & Young, T. (2015). The role of emollients in maintaining skin integrity. Wounds UK. 11. 68-74.

Varför kan avancerad hudvård vara skadlig för huden?
Huden är kroppens största organ. Den kan ibland behöva lite extra omtanke för att må bra. Om huden utsätts för alltför starka och avancerade hudvårdsprodukter kommer den inte att må bra i längden. I stället kan dess naturliga skyddsbarriär, den så kallade hudbarriären, ta skada och försvagas vilket i sin tur kan ge problem som ökad känslighet, rodnad, irritation och i värsta fall kontakteksem.

Dermatologen svarar:

- Den unga huden är tunnare och skörare, därför tål barn inte starka produkter och ska inte heller använda det. De kan på sin höjd använda en mild rengöringsprodukt och en mjukgörande kräm som återfuktar samt bidrar med fett, gärna parfymfritt.
Säger Lykke Barck som är överläkare och specialist inom dermatologi.

Vad menas med avancerad hudvård?
Med avancerad hudvård avses produkter som innehåller aktiva ingredienser som riktar in sig på olika hudtillstånd eller används för att uppnå önskade effekter, som exempelvis anti-age. Hur huden påverkas av en hudvårdsingrediens beror bland annat på hur hög koncentration av ingrediensen som används, hur lång exponeringen är och hur den övriga formuleringen i hudvårdsprodukten är komponerad.


Dessa typer av produkter kan vara bra att vara uppmärksam på och endast användas efter rådgivning:

  1. Hudvård som har en föryngrande effekt på huden, så kallad anti-age.
  2. Specialprodukter såsom serum, ampuller och boosters – dessa innehåller oftast en högre koncentration av aktiva ingredienser.
  3. Exfolierande toners eller ansiktsvatten som verkar peelande på huden genom att använda sig olika syror, så kallad kemisk peeling.

Dermatologen svarar:

– En ung hud behöver inga aktiva produkter, däremot är det viktigt med solskydd och eventuellt en mjukgörande kräm. Använd solskydd med hög SPF (30–50+) och med skydd för både UVA och UVB. Köper du solskydd på apoteken är de noga kontrollerade och med dem kan du känna dig trygg.
Säger Lykke Barck som är överläkare och specialist inom dermatologi.

Mitt barn är under 15 år - vilken typ av hudvård passar bäst?
Om ditt barn inte har några problem eller besvär med sin hud är mild rengöring och återfuktning de enda produkterna som kan vara användbara, samt solskydd under solstarka månader. Använd gärna oparfymerade produkter för att undvika eventuell irritation.

Eftersom varje hud och dess behov är olika uppmanar vi dig att prata med apoteks- och butikspersonal innan du eller ditt barn köper hudvårdsprodukter.

Alla hudtyper, oavsett ålder, mår dock i regel bra av att återfuktas om/när huden känns torr.

Oavsett ålder är det alltid viktigt att skydda huden mot solens UV-strålar genom att använda en solskyddsprdukt med solskyddsfaktor (SPF) som komplement till skydd från skugga och kläder. På så sätt skyddar du dig och ditt barn mot solskador i huden. Små barn ska aldrig vistas i direkt solljus.

Visste du att…
I Skandinavien kan mjukgörande hudvård vara bra, eftersom både det kalla klimatet och den torra inomhusluften har en uttorkande effekt på huden och gör att den kan kännas torr och irriterad.

När vi dessutom rör oss mellan kall utomhusluft och varm inomhusluft utsätts huden för stora temperaturskillnader, vilket också ökar behovet av återfuktning. Att tvätta huden kan också ha en uttorkande effekt, vilket kan lindras i form av fuktgivande hudvård.

Psst, har ditt barn ett stort intresse för hudvård? Välj så här!
Om ditt barn visar extra intresse för speciell hudvård (t.ex. ansiktsmasker) kan ni då välja produkter som har enbart eller främst återfuktande egenskaper med mjukgörande ingredienser. Vi uppmanar då dig som förälder att understryka för barnet att de kan använda dessa produkter för att det är roligt med kompisarna eller en mysig hemmaspa-grej och inte för att deras hud nödvändigtvis behöver dem.

Varför bör barn undvika avancerad hudvård?
Behovet av ingredienser ser olika ut för den äldre och den yngre huden, vilket betyder att vissa hudvårdsprodukter och ingredienser kan bete sig och fungera på ett annat sätt på en yngre jämfört med en vuxen hud. Barns hud kan reagera på exponering av för starka och aktiva ingredienser, vilka kan finnas i produkter som är utvecklade för vuxen hud.

Dermatologen svarar:
– Generellt behöver barn egentligen inte hudvård, såvida de inte har ett hudtillstånd som kräver speciell vård, såsom atopiskt eksem eller akne. Men då ska man ha fått en diagnos och rekommenderad behandling utskrivet på recept och det är helt annan sak.
Säger Lykke Barck som är överläkare och specialist inom dermatologi.

Vilka hudvårdsingredienser bör du vara uppmärksam på?
Att hålla koll på och undvika vissa hudvårdsingredienser i kosmetiska produkter kan vara en fungerande strategi, men vi på ACO tycker att det är mer relevant att fokusera på vilken typ av hudvårdsprodukt det rör sig om och vilka hudbehov den är utvecklad för. Hur stark en ingrediens är eller hur den beter sig på huden beror på flera faktorer, bland annat hur hög koncentrationen är och åldern hos konsumenten i fråga. Att ta reda på vilken typ av hudvårdsprodukt det handlar om, liksom vilka hudbehov den är utvecklad för, är information som alltid ska stå tydligt utskrivet på produkten. Ta gärna hjälp av apoteks- eller butikspersonal!

Var kan jag hitta mer information?

  • Här på vår hemsida erbjuder ett brett utbud av artiklar och information om produkter, hud och hudvårdsrutiner.
  • Apotekspersonal har djup förståelse och kunskap kring vad huden behöver och vad som kan passa bra för dig eller ditt barn.
  • KoHF, Kosmetik & hygienföretagen är en branschorganisation som erbjuder både utbildningsmaterial såväl som faktabank för dig som vill läsa mer.
  • Läkemedelsverket har publicerat en artikel om ämnet som du kan läsa här: Har ditt barns hudvårdsrutiner gått till överdrift?

Om ACO och initiativet
Vi på ACO har utvecklat innovationer inom hudvård i snart hundra år och erbjuder hudvårdsprodukter för hela livet.Vi vet vilken hud som behöver vad och därför vill vi dela med oss av vår kunskap för att underlätta för dig att ta beslut kopplade till ditt barns hudvård.

ACO lever efter devisen ”noga utvalt, noga bortvalt” för att säkerställa att inget onödigt tar plats i våra formuleringar. Kvalitet går först, och det innebär att vi använder ett fåtal rena och noga utvalda ingredienser och undviker onödiga tillsatser för att du ska känna sig trygg med att innehållet är noga övervägt.