Handeksem och torra händer

Torra och kliande händer med rodnad som inte vill ge med sig – det kan vara atopiskt eksem. Såhär tar du hand om dina torra händer.

Mycket kontakt med vatten kan leda till en försvagad hudbarriär. Huden blir då extra torr och känslig och drabbas lättare av irritation och eksem. Rodnad, klåda och sprickor i händerna är ett vanligt tecken på en irritation och eksem. För att minska risken att skapa en irritation är det viktigt att använda en mild handtvål. För att förebygga återfall av handeksem är det också viktigt med regelbunden smörjning med en kräm som är specifikt anpassad för att stärka hudbarriären.

Canoderm är en mjukgörande kräm med dokumenterad effekt som används till fuktbevarande behandling av torr hud och för att förebygga återfall av atopiskt eksem. Använd Canoderm flera gånger om dagen och alltid efter kontakt med vatten för att lindra torrhet, minska klåda och förebygga återfall av handeksem.

Tips! Canoderm finns i 100g tub - lätt och smidig att ha med sig i väskan eller att ha bredvid sig på skrivbordet.

EXPERTEN BERÄTTAR! ACOS EXPERT KARIN CARLANDER BERÄTTAR ALLT OM HANDEKSEM.

Vad är handeksem och vad beror det på?
Handeksem är utslag på händerna som yttrar sig som rodnad, klåda och blåsor. Det beror till exempel på en allergi mot något, så som nickel – så kallad allergiskt kontakteksem. Det vanligaste kontakteksemet är det icke-allergiska. Det kan uppstå när händerna utsätts för mycket vatten, starka rengöringsmedel eller starkt parfymerad tvål.

Jag har handeksem. Hur tar jag hand om mina händer?
Det är viktigt att få ner inflammationen, det vill säga rodnaden och klådan. Det gör du till exempel genom receptfri kortisonkräm. Det är jätteviktigt att regelbundet återfukta med mjukgörande kräm efter kontakt med vatten, det vill säga flera gånger per dag. Använd en kräm som inte bara återfuktar på djupet utan också har en dokumenterad barriärstärkande effekt. När du städar och diskar, gör det då med handskar för att motverka uttorkningen.

Om jag inte vill undvika att tvätta händerna ofta. Hur gör jag istället för att minska irritationen?
Ibland har man inget alternativ än att tvätta händerna ofta. Efter att du har tvättat händerna, ha för vana att smörja med återfuktande kräm. Handsprit kan vara mindre uttorkande och ett alternativ när händerna inte är mycket smutsiga eller om du inte har tillgång till tvål och vatten.

Vad kan jag göra för att minska uppkomsten av handeksem?
Använd en mild tvål utan parfymämnen. Är du väldigt känslig kan du reagera på starkt parfymerade produkter. Det är också viktigt att bygga upp hudbarriären med en mjukgörande kräm.

Behöver jag uppsöka läkare för behandling av mina handeksem?
Har du inte blivit bättre efter en veckas behandling med receptfri kortisonkräm, eller om eksemet börjar vätska sig är det bra att uppsöka läkare för behandling. Barn under två barn ska du alltid kontakta vården för rekommendation för behandling.

Mild Cleansing SoapMild mjukgörande tvål för torr och känslig hud
Canoderm Kräm 100 gMjukgörande läkemedel som förebygger återfall av atopsikt eksem
Canoderm Kräm 500 gMjukgörande läkemedel som förebygger återfall av atopiskt eksem
Hand Irritation Treatment CreamBehandlingskräm för kontakteksem
Läs mer om atopiskt eksem och Canoderm
Experten berättar - allt om atopiskt eksem

Torr hud och röda utslag som kliar – det kan kännas läskigt och framförallt obehagligt. Men det är inte alls ovanligt och hjälp finns. ACOs Medical & Scientific manager Karin Carlander beskriver atopiskt eksem.

Canoderm - skillnad på kräm och kräm

Vid behandling av torr hud och eksem är det viktigt att stärka och skydda hudbarriären. Canoderm är Sveriges mest väldokumenterade mjukgörande läkemedel.

Canoderm® 5 % kräm (karbamid). Används till fuktighetsbevarande behandling av torr hud av olika uppkomst och för att förebygga återfall av atopiskt eksem.

Få 30% rabatt på ett helt köp

Signa upp och få dem senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden.