Experten berättar! Allt om prebiotika

Probiotika och prebiotika kopplas ofta till goda bakterier i magen och tarmflora, men är även vanligt i hudvård. ACOs expert ger dig svar på allt du behöver veta om prebiotika.

Probiotika, prebiotika, mikrobiom… Det kan kännas omöjligt att hålla koll på alla olika begrepp, men ACOs brand manager, Niina Alanko ger dig svar på allt du undrar om prebiotika – stjärningrediensen i ACOs nya serie Sensitive Balance!

Vad är prebiotika?
På huden har vi en mikroflora av goda bakterier, som gör att hudens yta blir intakt för att huden bättre ska kunna motstå dåliga bakterier och oönskad svamp. Prebiotikan hjälper till att begränsa tillväxten av dessa oönskade bakterier och svampar. Man kan säga att prebiotika matar och ger näring till hudens goda bakterier, samtidigt som prebiotikan stärker hudens mikrobiom, det vill säga hudens mikroorganismer, genom att de goda bakterierna ökar. Resultatet blir en starkare hud.

"Känslig hy är inte en hudtyp utan ett hudtillstånd"

Vad är skillnaden mellan prebiotika och probiotika?
Probiotika är framförallt de levande och goda bakterier som man tillför magen och huden. Probiotikans uppgift är att återställa balansen i huden och hålla dåliga bakterier undan.

Vad gör prebiotika i hudvård för huden?
Prebiotika hjälper till att förbättra hudens naturliga balans och hjälper mikrofloran att frodas genom att mata de goda bakterierna och skapa en frisk och hälsosam hy. Huden får också näring och blir återfuktad, mjuk och följsam och mindre stram.

Vilken hudtyp bör använda produkter prebiotika?
Hudvård med prebiotika passar alla hudtyper, men främst känslig hy som kan kännas torr, röd, stram och klia.

Vad innebär känslig hud?
Huden är vårat största organ och fungerar som lite som en regnkappa. Huden utsätts ständigt för yttre och inre påfrestningar som kan skapa en irritation. Känslig hy är inte en hudtyp utan ett hudtillstånd som gör att huden kan reagera, mer än en normal eller kombinerad hud, på till exempel yttre faktorer som sol, kyla, vind och fria radikaler. Men även stress, hormoner och kost kan göra att huden reagerar.

Upptäck vår serie sensitive balance
Sensitive Balance Eye CreamLugnande och återfuktande ögonkräm med prebiotika
Sensitive Balance Face FluidLätt, mild och lugnande ansiktskräm
Sensitive Balance Micellar Cleansing GelMicellär rengöringsgel med prebiotika och hyaluronsyra
Sensitive Balance Face CreamRik, mild och lugnande ansiktskräm

Få 30% rabatt på ett helt köp

Signa upp och få dem senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden.