Första hjälpen mot känslig hud

Ytliga blodkärl, torrhet och lätt till rodnad – här är allt du behöver veta om hur du tar hand om känslig hy – ett hudtillstånd som är vanligt i Sverige.

Att identifiera sin hudtyp kan vara svårt, speciellt eftersom att hudens tillstånd kan ändras efter bland annat yttre påfrestningar som klimat och temperaturväxlingar, men också inre påfrestningar som kost, hormoner och stress. Många ser sin hudtyp som normal, trots att så ofta inte är fallet. I Skandinavien är känslig hy inte ett allt för ovanligt tillstånd. Det beror bland annat på kyla, vindar och det torra klimatet i kombination med solkänslighet. Typiskt för en känslig hy är ytliga blodkärl och rodnad, speciellt på kinder och kring näsa. En känslig hy kan också upplevas vara torr och reagerar oftare på aktiva och parfymerade produkter. Då kan huden bli rödflammig och klåda och sveda kan uppstå. Har du känslig hy är det viktigt att tänka på att använda produkter som stärker hudbarriären och lugnar huden. Vill du exfoliera huden – undvik skrubbar med korn, så kallad mekanisk exfoliering, och satsa istället på enzympeeling. Rengör huden med milda rengöringsprodukter och återfukta med närande krämer som inte rubbar pH-balansen. Framförallt – var snäll mot din hud – det är kroppens största organ.

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ FÖR DIG MED KÄNSLIG HUD:

  • Undvik produkter med parfym och alkohol, det kan irritera och torka ut huden.
  • Undvik för aktiva ingredienser som aha-syror och retinoider.
  • Var noggrann så att du inte överexfolierar ditt ansikte. Vill du exfoliera – undvik mekaniska peeling och använd istället enzympeeling anpassad för känslig hud.
  • Ska du testa nya hudvårdsprodukter? Testa först på en liten yta på kroppen för att se om du får en rektion.
  • Kom ihåg att alltid skydda dig mot solen och undvik för mycket kontakt med vatten.
Produkter för dig med känslig hy
Sensitive Balance Micellar Cleansing GelMicellär rengöringsgel med prebiotika och hyaluronsyra
Sensitive Balance Eye CreamLugnande och återfuktande ögonkräm med prebiotika
Sensitive Balance Face FluidLätt, mild och lugnande ansiktskräm
Sensitive Balance Face CreamRik, mild och lugnande ansiktskräm