Sant eller falskt - allt om finnar

Smink ger finnar, finnar smittar och svarta pormaskar är smuts – har du koll på vad som egentligen stämmer om finnar och pormaskar?

Choklad ger finnar
Delvist sant. Det finns inget som säger att det stämmer till hundra procent men det finns ändå individuella variationer och en del personer som blir bättre av att undvika exempelvis choklad, men även andra livsmedel – men det är inte en generell rekommendation.

Fet hud = finnar
Delvis sant. Bara för att du har en fet hud behöver det inte betyda att du har finnar, däremot har du möjligtvis lättare att få finnar då du har en ökad talgproduktion.

Smink ger finnar
Delvis sant. Foundation har en tendens att täppa igen porer, men så länge du är noggrann med din dagliga rengöring är det inget problem. Viktigt är däremot att du rengör dina sminkborstar ofta – det är nämligen ett perfekt ställe för bakterier att ligga och gotta sig.

Finnar smittar
Falskt. Nej, nej, nej – finnar smittar inte!

1/3 av alla ungdomar i åldrarna 12-16 har problem med finnar och behöver någon form av behandling.

Svarta pormaskar är smuts
Falsk. Svarta pormaskar är en öppen por där talgen (pormasken) oxiderat i kontakt med UV-ljus och syre.

Att klämma en finne ger en till
Falskt. En finne smittar inte resten av ansiktet, men däremot blir huden mer inflammerad och finnen kan komma igen, och igen och igen om du fortsätter att klämma.

Det är bra att sminka över finnar
Delvis sant. Tjocka lager av täckande smink kan täppa till porerna och förvärra problemet. Om du använder rätt produkter, till exempel ACO Spotless Cover Stick som täcker och samtidigt torkar ut finnen kan du istället bli kvitt finnen.

Mens ger finnar
Delvis sant. Det stämmer absolut inte för alla, men under mens händer det mycket med hormonerna i kroppen som gör att det kan ploppa upp en och en annan oönskad blemma.

Det går att ta bort porer
Falskt. Porer blir varken färre eller mindre, men rätt produkter kan göra att dem ser mindre framträdande ut.

Nästan ingen har finnar, bara jag
Falskt. Faktum är att en tredjedel av alla ungdomar i åldrarna 12-16 har problem med finnar och behöver någon form av behandling.

Mer om fet och oren hy
Pormask eller finne - vad är skillnaden?

Det är lätt att blanda ihop en finne med en pormask (båda grundar sig i samma sak). Vi reder ut skillnaden och hjälper dig med produkterna för just dig!

Allt om akne

Röda kvisslor, variga blåsor och irriterande blemmor – akne kan se ut på olika sätt. Vi hjälper dig med alla dina frågor.

Få 30% rabatt på ett helt köp

Signa upp och få dem senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden.