Pormask eller finne - vad är skillnaden?

Det är lätt att blanda ihop en finne med en pormask (båda grundar sig i samma sak). Vi reder ut skillnaden och hjälper dig med produkterna för just dig!

Pormask
Pormaskar beror på att porerna är igentäppta av antingen gamla hudceller eller talg. En pormask kan antingen vara öppen eller stängd. En öppen pormask är en svart prick, medan en stängd pormask är vit. Många tror att en svart pormask, det vill säga den öppna pormasken är svarta för att den är smutsig, men så är inte fallet. Det svarta är pigment som kommer när den exponeras för UV-ljus. Då oxiderar den med syre. Genom att använda BHA-syra reducerar du synligheten av svarta pormaskar!

Genom att använda BHA-syra reducerar du synligheten av svarta pormaskar!

Finne
En finne kan man kort och gott säga är en inflammerad pormask. Man kan klämma pormaskar, men bör undvika det. Kläms pormasken fel är det lätt att det blir en inflammation vilket i sin tur leder till en finne. Istället är det viktigt att vara noggrann med att rengöra huden ordentligt och använda produkter som exfolierar huden och är anpassade för fet hud.

Produkter
ACO Spotless Daily Face WashDjuprengörande ansiktstvätt för fet och oren hud
ACO Spotless Daily Face CreamÅterfuktande gelkräm med mattande effekt
ACO Spotless Cover Stick Täckstift som döljer och torkar ut finnar
ACO Spotless Spot Treatment OvernightPunktbehandling som torkar ut finnar
ACO Spotless Daily Face TonerExfolierande toner med salicylsyra
ACO Spotless Two-in-one GelÅterfuktande gel som motverkar orenheter i hyn

Ingredienser att inkludera i din hudvårdsrutin, vi arbetar bara med ingredienser som är bevisat säkra för dig. Läs gärna mer om varje ingrediens så förstår du varför vi valt att använda den.

Ingredienser att inkludera i din hudvårdsrutin, vi arbetar bara med ingredienser som är bevisat säkra för dig. Läs gärna mer om varje ingrediens så förstår du varför vi valt att använda den.
Mer om fet och oren hy
Sant eller falskt - allt om finnar

Smink ger finnar, finnar smittar och svarta pormaskar är smuts – har du koll på vad som egentligen stämmer om finnar och pormaskar?

Allt om akne

Röda kvisslor, variga blåsor och irriterande blemmor – akne kan se ut på olika sätt. Vi hjälper dig med alla dina frågor.

Få 30% rabatt på ett helt köp

Signa upp och få dem senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden.