Think twice - så skyddar du dig mot solens strålar

Sommar, sol, saltstänkta bad och en hud som är vackert solbränd. Visst längtar du också? Allt du behöver för en hälsosam färg är ett sunt förnuft och ett slösaktigt (solskydds)sinne. Gör det till en livsviktig vana att smörja in dig med tillräckligt mycket solskydd minst två gånger, så får du ett effektivare skydd mot de sköna men ack så skadliga solstrålarna.

Snart ligger du där. Solen gassar på huden, den nya pocketdeckaren är olidligt spännande och i dina hörlurar sjunger Tomas Ledin något om att sommaren är allt annat än lång och dessutom mest blöt. Fast inte idag, du ser inte ett endaste litet moln på himlen. Solkrämen har du glömt hemma, men det bekymrar dig inte så mycket. Du smörjde ju in dig hyfsat noga i morse och att du badat flera gånger sen dess spelar ingen roll, det stod ju ”vattenresistent” på flaskan. Känner du igen dig? Att vi svenskar älskar att krypa ut ur vinterdvalan och dränka oss i solljus är ingen nyhet. Tyvärr är vi mindre duktiga på att smörja in oss med tillräckligt mycket solkräm, ett faktum som kan ge förödande konsekvenser. Att använda för lite solkräm kommer inte att ge dig en snabbare eller djupare solbränna, tvärtom ökar risken för solskador och för tidigt åldrande i form av rynkor, läderhud och ojämn pigmentering ifall du applicerar en för liten mängd av ditt solskydd. Att smörja in huden för lite och för sällan, eller strunta i solkrämen helt och hållet, är med andra ord lika dumt som direkt farligt för din hälsa.

Think twice: Så här mycket solkräm behöver ansikte och kropp Känner du dig någonsin osäker på hur mycket solskydd som behövs för att ge ditt ansikte och din kropp ett skydd mot solens skadliga UV-strålar? Svaret är troligen mer än du tror. För ansiktet är två fingrar som är täckta av solkräm en bra tumregel medan kroppen behöver betydligt mer - åtminstone en handfull men väldigt gärna mer. En bra regel? Think twice. Det vill säga, gör det till en vana att applicera ditt solskydd minst två gånger när du har planerat att vistas ute i solen. Antingen två gånger direkt efter varandra eller också en gång innan du går utomhus och ytterligare en gång till när du kommit fram till den soliga plats som du har tänkt att spendera din dag på. Genom att smörja in huden minst två gånger minskar risken för att du har applicerat för lite solkräm eller att du har missat att smörja in någon del av din kropp, vilket ger dig en mer hälsosam stund i solskenet. Psst! Kom ihåg att bättra på med solkräm regelbundet under dagen för att bibehålla skyddet. Om du blir blöt, svettig eller torkar av huden under dagen är det extra viktigt att återapplicera för att få ett effektivt skydd, även om det står ”vattenresistent” på flaskan. Minst lika viktigt är det också att ta ordentliga pauser från solen under dagen genom att spendera tid i skuggan och skydda huden med hjälp av kläder.

Använd alltid en solskyddsprodukt som du trivs med
Solskydd kommer i flera olika konsistenser och former. Idag finns allt från lotion och kräm till spray och den alltmer populära moussen i solskyddshyllan. Så länge du smörjer in dig ordentligt med ett noggrant och jämt lager spelar beredningsformen ingen roll för hur bra skydd du får. Men med det sagt kan det vara svårare att bedöma tillräcklig mängd solskydd med vissa konsistenser än med andra. Gör det därför till en lika god som livsviktig vana att alltid applicera mer solskydd än du tror dig behöva – och det minst två gånger. Viktigast av allt är att hitta en solskyddsprodukt som du trivs med och kommer att använda flitigt. Våra bästa tips? Smörj noggrant, think twice och njut av en hälsosammare stund i solen.

Läs mer om solkräm
Allt du behöver veta om solskydd

Solskydd är ett ämne som intresserar många. ACOs expert Maria Matsson hjälper dig att reda ut de vanligaste frågorna kring solskydd.

Soleksem - experten berättar

Små, kliande prickar eller blåsor efter vistelse i solen – det kan vara soleksem, ett vanligt hudtillstånd som få vet vad det är. ACOs expert Sahar Ashkar berättar allt om soleksem.

Solguide - rätta skyddet för dig

Ordentlig insmörjning och rätt solskydd – det är A och O för en säker sommar. Med ACOs solguide får du hjälp att hitta den bästa solskyddsfaktor för dig.

Få 30% rabatt på ett helt köp

Signa upp och få dem senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden.