Huden efter klimakteriet - en ny fas

Efter klimakteriet blir huden torrare, tunnare och mer fläckig. Det beror på helt naturliga biologiska processer. Men genom att veta vad din hud behöver i denna nya fas, kan du hålla den fortsatt fräsch och spänstig.

Huden är vårt skydd mot omvärlden.
En trogen rustning som står emot väder, vind och smuts. Solens UV-ljus och fria radikaler som finns omkring oss arbetar också nedbrytande på hudens celler. Men vi kan hjälpa huden genom att ge den vad den behöver för att hålla sig smidig och stark under olika årstider och miljöer. På motsvarande sätt behöver vi stärka den genom livets skiftande perioder; i ungdomen tampas vi ofta med finnar och fet hud medan vi som äldre i stället kan uppleva att huden blir matt, torr och tappar sin lyster. Då är det bra att veta vad som händer och vad huden behöver i denna nya period i livet.

Under klimakteriet genomgår kroppen en stor hormonell omställning, östrogennivåerna sjunker och kortisolnivåerna ökar. Efteråt är hela du i en ny fas, både psykiskt och fysiskt och på gott och ont. Vanliga tecken på åldrande du kan märka mer eller mindre av är att huden blir mindre elastisk och spänstig, att hudtonen blir mer ojämn och pigmentfläckar uppstår, att huden blir torrare och lystern minskar. Detta samtidigt som huden renderar att bli tunnare och rynkor uppstår. Men genom en bra hudvårdsrutin kan du ändå hålla huden spänstig och fräsch. Vissa ingredienser i hudvård för mogen hud är särskilt effektiva och kan vara bra att ha koll på.

Kollagen är en av kroppens egna byggstenar, ett protein som bygger upp hud, hår och naglar.

Kollagen har en stor inverkan på huden.
Kollagen är en av kroppens egna byggstenar, ett protein som bygger upp hud, hår och naglar. Det ger huden volym och stadga – det fyller ut huden inifrån och fungerar tillsammans med elastin som ett slags lim som bildar en stark och elastisk hudstruktur. När nivåerna av kollagen sjunker kan porerna upplevas större samtidigt som fina linjer och rynkor uppenbarar sig. Efter klimakteriet sjunker kollagenproduktionen dramatiskt, 30 procent av kollagennivåerna försvinner redan de fem första åren. Därför är det bra att hjälpa huden genom att använda ingredienser som stimulerar kollagenproduktionen.

Även produktionen av hyaluronsyra minskar.
Det är en sockermolekyl med mirakelegenskaper för huden – hyaluronsyra kan binda fukt upp till 1 000 gånger sin egen vikt. Den upprätthåller hudens struktur och har en stötdämpande effekt. Hyaluronsyran i huden bryts ner av solens UV-strålning samtidigt som torra miljöer kan göra huden torr. För mogen hud är alltså produkter med hyaluronsyra utmärkta att tillföra.

Under och efter klimakteriet förlorar även huden stora delar av det fuktgivande ceramidinnehållet vilket gör att den upplevs torrare, mindre elastisk och spänstig. Ceramider binder fukt och bygger upp hudens skyddsbarriär. De skyddar alltså både huden från skadliga partiklar utifrån och håller kvar fukten i huden. När ceramidnivåerna minskar fungerar inte huden som den ska och genom att tillföra ceramider stärker du både den och hudbarriären.

De naturliga förändringar som huden går igenom under klimakteriet gör alltså att huden blir torrare, kan kännas mindre fast och hudtonen förändras. Ingredienser som bygger upp, stimulerar cellförnyelse och ger en jämnare hudton, som aminosyror och glykoproteiner, stöttar och främjar en mjuk och smidig hud. Så, medan du njuter av livet – tillför lite extra näring till huden så mår den lika bra som du.

Age Delay+ Day Cream Dagkräm som återfuktar och förbättrar elasticiteten
Age Delay+ Night CreamNattkräm som vårdar och lugnar mogen hud
Lär dig mer
Nya Age Delay+

Spänstig, smidig och strålande – visst kan du hålla huden fräsch efter klimakteriet. Nya hudvårdsserien Age Delay+ är fullproppad med ingredienser som återfuktar, ger fasthet och lyster.

Caprooyl Phytosphingosine - nästa generation av ceramider

Ceramider kallas ibland för hero-ingredienser i hudvård för mogen hud. Nu finns Caprooyl Phytosphingosine, en kortkedjig ceramid med unika egenskaper som både stramar upp och gör huden spänstig – bland annat för att den jobbar i hudens alla lager samtidigt, på hudytan såväl som på djupet.