Varför får jag finnar

Finnar och plitor är lika vanliga som ovälkomna, inte minst i tonåren när de ömmande blemmorna kan kännas extra besvärliga. Varför uppstår finnar och går det att motverka dem?

Varför får jag finnar?
Finnar är i regel mer vanligt för tonårshuden än den vuxna huden. Anledningen är de hormonella förändringar som sker under puberteten. Tyvärr spelar också generna en roll. Hade någon eller båda av dina föräldrar mycket finnar i tonåren är risken stor att även du kommer att få finnar. Andra faktorer som kan resultera i blemmor är stress, dålig motion, för lite sömn och dåliga matvanor.

Vad är en finne?
En finne är en inflammerad talgkörtel som kan vara röd, svullen, göra ont och innehålla var. Finnar kan orsakas av en alltför hög talgproduktion och porer som är tilltäppta av olja, smuts och bakterier.

Vad är egentligen skillnaden mellan en finne och en pormask?
Pormaskar uppstår när porerna är igentäppta, antingen av gamla hudceller eller talg. En pormask kan vara öppen eller stängd och därmed vit eller svart. Många tror att den svarta pormasken har fått sin färg eftersom den innehåller smuts men det stämmer inte. De svarta pigmenten uppstår när den öppna pormasken utsätts för solens UV-ljus och oxiderar med syre. En finne, å andra sidan, är helt enkelt en inflammerad pormask. Vanlig tonårsfinnar syns som små gula eller röda utslag som oftast sitter i ansiktet, bröstet eller på ryggen. De kan kännas ömma men läker i regel utan att lämna ärr.

Kan jag motverka finnarna?
Förutom att följa en noggrann hudvårdsrutin finns det också annat du kan se över i din vardag för att motverka blemmor. Ditt örngott kan till exempel vara smutsigt och fullt av bakterier, vilket kan bidra till att orsaka finnar. Se därför till att byta till ett rent örngott ofta. Också mobiltelefonen är en smutsig bakteriehärd som behöver regelbunden rengöring. Använder du makeup, satsa gärna på produkter som inte täpper till porerna, så kallade icke-komedogena.

Vad är BHA/salicylsyra

BHA/salicylsyra är en av de mest vanligt förekommande ingredienserna i hudvårdsprodukter inom exfoliering, särskilt när det handlar om produkter som ska hämma, krympa och motverka finnar och pormaskar.

Så får du en finnfri hud - steg för steg

Har din hud lite mer pormaskar, finnar och plitor än du skulle önska? En noggrann hudvårdsrutin med bra produkter kan göra stor skillnad och både hjälpa till att motverka och minska på blemmorna.

Få 30% rabatt på ett helt köp

Signa upp och få dem senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden.