Allt du behöver veta om solskydd

Solskydd är ett ämne som intresserar många. ACOs expert Maria Matsson hjälper dig att reda ut de vanligaste frågorna kring solskydd.

Vad är UVB?
UVB-strålning stimulerar produktionen av melanin i huden, vilket är det pigment som gör huden brun. Men det är också den strålningen som gör att huden bränns och blir röd vid för mycket solexponering. Produktionen av melaninceller kan göra huden tjockare och riskerar att ge pigmentfläckar. Positivt med UVB-strålning är att den hjälper huden att bilda D-vitamin.

Vad är UVA?
UVA tränger ner djupare i huden och utgör 90 procent av UV-strålningen, men den är inte alls lika stark som UVB-strålningen. Hudåldrande i form av försämrad elasticitet och rynkor kommer främst från UVA. Till skillnad från UVB-strålar känns inte UVA-strålarna, det vill säga, de bränner inte på huden. UVA gör också att det melanin som finns i huden färgas brunt. Både UVA- och UVB-strålar kan ge cancer vid för hög exponering. Därför är det viktigt att skydda sig på olika sätt, och att välja solkrämer som skyddar mot både UVA och UVB.

Kan ACOs solskydd användas på känslig hud?
Ja, alla ACOs solskydd är utvecklade för och passar känslig hud. Majoriteten av våra solprodukter är därför oparfymerade och utan färgämnen. Under produktutvecklingen har vi genomgående valt ingredienser för att passa känslig hud och valt bort ämnen med högre risk för allergi.

Vad är skillnaden på solskydd för barn och vuxna?
ACO Sun Kids Active är framtagna för barns hud och barns lek och tål både bad och sand. Av den anledningen har vi ytterligare begränsat både UV-filter och konserveringsmedel, men samtidigt fokuserat på produkternas funktion. ACO Sun Kids är extra långvarigt vattenresistenta och sandresistenta. Återfuktande solskydd är viktigt för både barn och vuxna - både ACO Sun och ACO Sun Kids innehåller Triple Moist Complex som ger omedelbar och långvarig återfuktning.

Vad är skillnaden på kemiskt och fysikaliskt filter?
Fysikaliska filter har en fysisk storlek och form som gör att de inte löser sig i krämen, och att de ligger kvar på hudytan och inte tränger in i huden. Solskyddsprodukter med fysikaliska filter ger därför låg risk för allergi och används ofta till små barn. Dessutom bildar de en vit hinna på huden som hjälper föräldrarna att se var produkten har applicerats. Kemiska filter löser sig i krämen och ger en kräm som är lättare att smörja ut. Produkter med kemiska filter, eller produkter som kombinerar båda filtertyperna, blir osynliga vid applicering. Både kemiska och fysikaliska filter ger ett bra skydd mot solens strålar.

Är solskydd skadligt för havet?
Tyvärr finns inga UV-filter som är helt säkra för miljön. För att begränsa negativa miljöeffekter av våra solskydd försöker vi välja filter med så låg miljöpåverkan som möjligt. Vi kombinerar också flera filter för att få synergieffekter som gör att den totala mängden filter kan minskas. Det kan även vara bra att veta att ACOs solskydd är extra vattenresistenta vilket innebär att de stannar längre på huden vid bad, och därför släpps en mindre mängd UV-filter ut i vattnet under badet. ACOs solskydd innehåller heller inte de båda UV-filter som på senare år uppmärksammats som potentiellt skadliga för korallreven: oxybenzone (benzophenone-3) och octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate) och av försiktighetsskäl inte längre tillåts i särskilt utsatta områden.

Är ACOs solskydd säkra?
Ja, alla ACOs solskydd är säkra att använda. Alla UV-filter som är godkända att använda i solskyddsprodukter inom Europa, och som följaktligen är de som används i ACOs produkter, är noggrant värderade av EUs organ för konsumentsäkerhet (SCCS). I dessa värderingar har man lagt in en säkerhetsmarginal på minst 100 gånger högsta tillåten användning för varje enskild ingrediens. Därtill gör vi självklart en produktspecifik och målgruppsanpassad säkerhetsbedömning i enlighet med de strikta krav som ställs på kosmetikaleverantörer inom EU.

Tips på solskyddsprodukter
Sun Lotion Intensive Moisture SPF 30Återfuktande solkräm spf 30
Sun Lotion Intensive Moisture SPF 50Återfuktande solkräm spf 50+
Sun Spray Intensive Moisture SPF 30Återfuktande solspray
Sun Spray Intensive Moisture SPF 50+ Återfuktande solspray
Sommar, sol och suverän hudvård

När du plockar undan vintergarderoben är det dags att ta fram sommarhudvården. Rikligt med solskydd (och hög spf) är viktigt för en solsäker sommar.

Solguide - rätta skyddet för dig

Ordentlig insmörjning och rätt solskydd – det är A och O för en säker sommar. Med ACOs solguide får du hjälp att hitta den bästa solskyddsfaktor för dig.

Så fixar du den perfekta fejkbrännan

Brun utan sol är det bästa knepet för en solkysst (och hälsosam) bränna – utan att faktiskt behöva vara i solen. Och det är inte så svårt som det verkar!

Få 30% rabatt på ett helt köp

Signa upp och få dem senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden.