Så ser livscykeln ut för en finne

En del blemmor försvinner snabbt medan andra kvisslor växer sig stora och ilsket röda. Hur bildas egentligen finnar och går det att förhindra att de uppstår alls?

En röd prick. En ömmande punkt under huden. Eller en vit pormask som plötsligt dykt upp som från ingenstans. Livet för en finne kan börja på flera olika vis, precis som de kan fortsätta att växa och utvecklas på varierande sätt. En del blemmor försvinner lika snabbt som de kom, andra växer sig större och kan också, om olyckan är framme, utvecklas till inflammerade cystor. Faktum är att en finne kan börja bildas flera veckor, ibland månader, innan den syns på huden. De allra flesta finnar uppstår när vita och svarta pormaskar blir inflammerade av döda hudceller, vilka lägger sig i porerna och därmed skapar bakterier. Det, tillsammans med en överproduktion av talg, gör att pormasken blir infekterad och det skapas en finne. Visste du att det finns tre stadier i en finnes livscykel?

Uppkomst
Talgkörtlarna tillverkar för mycket olja, eller sebum, så att det blir ett överskott i poren. Oljan börjar därefter klumpa ihop sig inuti poren, samtidigt som döda hudceller tillkommer och blandas med den överflödiga oljan. Poren blir blockerad och en pormask börjar uppstå.

Vad kan jag göra?
Om porerna i stället är rena från blockerande döda hudceller blir det betydligt svårare för pormaskar och finnar att bildas. Därför är det en bra idé att använda hudvårdsprodukter som rengör porerna på djupet, gärna med den exfolierande ingrediensen salicylsyra, ifall du vill hålla blemmor och kvisslor borta.

ACO Spotless Daily Face Wash – ansiktsrengöring som motverkar finnar och pormaskar
ACO Spotless Daily Purifying Toner – djupt rengörande ansiktsvatten med exfolierande salicylsyra

Tillväxt
Bakterier växer till sig inuti poren och skapar en infektion. Huden brister och det uppstår en röd bula (eller papel på aknespråk). Bulan kan ömma och göra ont. I ett försök att döda infektionen skickar kroppen dit vita blodkroppar, var syfte är att bryta ner bakterierna.

Vad kan jag göra?
När finnarna börjar uppstå är det en bra idé att välja hudvård som både bromsar deras framfart och har en lugnande och balanserande effekt på en hud som befinner sig i uppror. En kamouflerande punktbehandling hjälper också till att torka ut blemmorna innan de (förhoppningsvis) växer sig större.

ACO Spotless Two-In-One-Gel – återfuktande ansiktsgel som motverkar fet och oren hy. Gelen innehåller salicylsyra som förebygger finnar och pormaskar.
ACO Spotless Cover Stick – täckstift som både döljer och torkar ut finnar

Fall
När de vita blodkropparna gör sitt jobb och lyckas bryta ner bakterierna förvandlas den röda bulan till en slags varblåsa (eller pustel på aknespråk), som är full med bakterierester. Efter ett tag läker infektionen ut och efterlämnar en sårskorpa eller ett ärr. Med tiden ersätter friska celler de mörka cellerna i ärret.

Vad kan jag göra?
För att återhämta sig från infektionen behöver din hud hjälp att återuppbygga och stärka sin skyddsbarriär i form av återfuktande produkter. Vill du motverka att nya finnar uppstår kan också en behandlande aknekräm vara en bra investering, eftersom den hjälper huden att återställa sin naturliga pH-balans, verkar skyddande och motverkar att ny akne uppstår.

ACO Spotless Acne Treatment Cream – behandlande hudkräm som motverkar akne.
Spotless Acne Treatment Cream är en medicinteknisk produkt, läs bruksanvisningen noggrant. Övriga Spotless-produkter är kosmetika.

Produkttips
ACO Spotless Daily Face WashDjuprengörande ansiktstvätt för fet och oren hud
ACO Spotless Daily Face TonerExfolierande toner med salicylsyra
ACO Spotless Two-in-one GelÅterfuktande gel som motverkar orenheter i hyn
ACO Spotless Cover Stick Täckstift som döljer och torkar ut finnar
ACO Spotless Acne Treatment CreamBehandlingskräm för acne
Varför får jag finnar

Finnar och plitor är lika vanliga som ovälkomna, inte minst i tonåren när de ömmande blemmorna kan kännas extra besvärliga. Varför uppstår finnar och går det att motverka dem?

Vad är BHA/salicylsyra

BHA/salicylsyra är en av de mest vanligt förekommande ingredienserna i hudvårdsprodukter inom exfoliering, särskilt när det handlar om produkter som ska hämma, krympa och motverka finnar och pormaskar.

Så får du en finnfri hud - steg för steg

Har din hud lite mer pormaskar, finnar och plitor än du skulle önska? En noggrann hudvårdsrutin med bra produkter kan göra stor skillnad och både hjälpa till att motverka och minska på blemmorna.

Få 30% rabatt på ett helt köp

Signa upp och få dem senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden.