Allt om akne

Röda kvisslor, variga blåsor och irriterande blemmor – akne kan se ut på olika sätt. Vi hjälper dig med alla dina frågor.

Vad är akne?
Akne är en inflammation i talgkörtlarna, det vill säga i små, små körtlar som sitter i huden, nästan vid hudytan. Talgkörtlarnas uppgift är att bilda fett som i sin tur gör huden mjuk.

Vem får akne?
Det är svårt att säga vem eller om någon kommer att få akne. Alla kan få akne, oavsett ålder, men det är vanligast att få akne i början av puberteten och under tonåren. Akne är inte ovanligt, ungefär var tredje tonåring behöver någon form av behandling för sin akne.

Varför får man akne?
Det finns mängder av saker som kan påverka akne. Under puberteten sker det hormonförändringarna i kroppen – du får mer könshormoner – det i sin tur skapar en ökad talgproduktion. Akne är delvis genetiskt och det är inte heller ovanligt att det blossar upp akne innan och under mensen. Upplever du mycket akne i vuxen ålder kan det vara ett tecken på en hormonell obalans i kroppen som i sig kan behöva behandlas i samråd med läkare.

Hur ser akne ut?
Akne kan se olika ut. Det kan vara allt ifrån röda eller gula och varfyllda små prickar till mer inflammerade och svullna sårliknande utslag.

Var får man akne?
Oftast visar sig aknen i ansiktet, på kinder och kring munnen. Men akne kan även komma på bröstet och ryggen.

Vad kan jag göra åt min akne?
Som för alla andra är det viktigt att rengöra och återfukta din hud morgon och kväll. Använd milda rengöringsprodukter som är till för att motverka uppkomsten av finnar genom att förebygga fet hud. Vid lindrigare besvär med akne finns olika receptfria behandlande produkter på ditt apotek. Om inte detta hjälper, om du har stora besvär, eller om du mår dåligt över din akne är det bästa att kontakta en vårdcentral eller en ungdomsmottagning där du kan få personlig rådgivning och behandling. Kom ihåg att akne inte försvinner över en natt, så tålamod är viktigt.

Ska jag klämma på bölderna?
Det är svårt att låta bli, men du ska absolut inte pilla på din akne. Det gör att det kommer in mer bakterier och ökar inflammationen.

Produkter
ACO AcnelösningKutan lösning för behandling av acne
ACO AcnegelLätt behadlingsgel för acne
ACO Spotless Acne Treatment CreamBehandlingskräm för acne
Mer om fet och oren hy
Sant eller falskt - allt om finnar

Smink ger finnar, finnar smittar och svarta pormaskar är smuts – har du koll på vad som egentligen stämmer om finnar och pormaskar?

Pormask eller finne - vad är skillnaden?

Det är lätt att blanda ihop en finne med en pormask (båda grundar sig i samma sak). Vi reder ut skillnaden och hjälper dig med produkterna för just dig!

ACO Acnelösning 20 mg/g (kutan lösning) och ACO Acnegel (20mg/g) gel är receptfria läkemedel för behandling av mild till måttlig acne. Läs bipacksedeln noga före användning.

ACO Spotless ACNE är en medicinteknisk produkt, läs bruksanvisningen noggrant. Övriga Spotless-produkter är kosmetika.

Få 30% rabatt på ett helt köp

Signa upp och få dem senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden.