Allt du behöver veta om akne

Ömmande blemmor, ovälkomna plitor och röda kvisslor – akne kan se ut på flera olika sätt. Varför uppstår finnarna och går det att få bort dem? Här är allt du behöver veta om akne.

Vad är akne?
Akne är en inflammation i talgkörtlarna, som bildas när de täpps till av döda hudceller, överflödig olja och bakterier. Akne förekommer ofta i ansiktet, på bröstet och på ryggen – helt enkelt där du har flest talgkörtlar.

Vem kan få akne?
Alla, oavsett hudtyp och ålder, kan få akne. Generellt brukar lite fetare hudtyper ha fler problem med akne än andra hudtyper men det är en regel med undantag. Det är vanligt att få akne under tonåren, då puberteten gör att hormonhalterna förändras i kroppen. På samma sätt är det inte ovanligt att kvinnor får akne när de närmar sig eller går igenom klimakteriet.

Varför får jag akne?
Akne kan bero på flera olika saker. Under puberteten förändras hormonhalterna i kroppen, vilket skapar en ökad talgproduktion som i sin tur kan leda till inflammerade talgkörtlar. Generna spelar också in när det handlar om akne, hade någon eller båda av dina föräldrar akne som unga finns det en risk att också du kommer att få finnar. Var du är i menscykeln kan också påverka akneutbrott, liksom stress, utebliven motion, dålig sömn eller mindre nyttiga matvanor.

Hur ser akne ut?
Akne kan se lite olika ut, beroende på var i sin livscykel som finnen befinner sig. Akne kan till exempel se ut som en röd, gul, vit eller svart prick eller kännas som en ömmande punkt under huden. Vita prickar och svarta prickar kallas för pormaskar och består av porer som blivit igentäppta av hudceller och/eller överflödig olja. Är pormasken vit är den stängd, är den svart är den öppen. Den mörka färgen betyder inte att det finns smuts inuti poren, i stället är det svarta pigment som uppstår när den öppna pormasken utsätts för UV-ljus och därefter oxiderar med syre. Fortsätter finnen att växa kan det hända att den utvecklas till ett svullet och sårliknande utslag.


Var på kroppen är akne vanligast?
Akne uppkommer oftast i ansiktet, särskilt i T-zonen på kinder, näsa och panna. Att få akne på ryggen och på bröstet är också vanligt. Akne kan i regel utvecklas där det finns porer, ofta i närheten av områden där det växer hårstrån.

Kan jag lindra och motverka akne?
Absolut, med bra hudvårdsprodukter, regelbundna hudvårdsrutiner och mycket tålamod kommer du långt. Gör det till en god vana att noggrant tvätta ansiktet (och kroppen om du har akne även där) både morgon och kväll, gärna med produkter som innehåller ingredienser som har en förebyggande effekt på akne. Följ gärna upp med en lättare kräm som kan återfukta och lugna huden.

Har du lindriga besvär finns det flera olika receptfria och behandlande produkter på ditt apotek. Upplever du stora besvär eller känner att du mår dålig över din akne är det en bra idé att kontakta din vårdcentral eller din ungdomsmottagning för ytterligare råd och hjälp. Tyvärr försvinner inte akne över en natt men med tålmodighet och regelbundna hudvårdsrutiner kommer du långt.

Hjälp, jag vill klämma på mina finnar!
Att låta pormaskar och sårliknande utslag vara i fred brukar vara svårt men att börja pilla är en riktigt dålig idé. Inte bara för att det kan komma in bakterier eller börja blöda, din finne kan ännu mer inflammerad och därmed både se och kännas ännu värre ut.

Så här kan du behandla din akne
ACO Spotless Acne Treatment CreamBehandlingskräm för acne
ACO AcnelösningKutan lösning för behandling av acne
ACO AcnegelLätt behadlingsgel för acne
Läs mer här
Akne - inte bara ett tonårsproblem

Många förknippar akne till jobbiga tonåren, men faktum är att akne som är en hudsjukdom även kan komma vid vuxen ålder. Men det finns hjälp att få!

Sant eller falskt - allt om finnar

Smink ger finnar, finnar smittar och svarta pormaskar är smuts – har du koll på vad som egentligen stämmer om finnar och pormaskar?

ACO Acnelösning 20 mg/g (kutan lösning) och ACO Acnegel (20mg/g) gel är receptfria läkemedel för behandling av mild till måttlig acne. Läs bipacksedeln noga före användning.

ACO Spotless ACNE är en medicinteknisk produkt, läs bruksanvisningen noggrant. Övriga Spotless-produkter är kosmetika.